MENU ŚWIĄTECZNO/SYLWESTROWE

MENU ŚWIĄTECZNO/SYLWESTROWE W OŚRODKU MAGNOLIA

WIGILIA

Galantyna z ryby
Zupa rybna z grzankami
Barszcz wigilijny z uszkami z nadzieniem grzybowym
Karp panierowany smażony
Ziemniaki z koperkiem
Kapusta biała zasmażana
Pierogi z grzybami
Łazanki z makiem
Sałatka włoska (jarzynowa)
Śledź po cygańsku
Ciasto piernikowe
Kompot z suszu
Owoce
Herbata z cytryną, kawa z mlekiem
Lampka wina
Dla dzieci soczek i czekolada

BOŻE NARODZENIE

ŚNIADANIE
Frankfurterki grzane, sos chrzanowy
Deski wędlin – szynka domowa, necówka
Deski serów – rokpol, salami z pieprzem
Sałatka z tortellini, z warzywami
Jajko zawijane w szynce w sosie węgierskim
Ptyś z pastą serowo-groszkową
Śledź po kaszubsku
Półmiski warzyw świeżych i konserwowych
Pieczywo, masło
Kawa, herbata
Ciasto keks

OBIAD
Rosół z makaronem
Zrazy drobiowe zawijane z nadzieniem beskidzkim, cardon bleu
Ziemniaki z koperkiem, kluski śląskie
Sos pieczeniowy
Sałatka z kapusty czerwonej z ogórkiem
Surówka z pora z groszkiem
Kawa, kompot
Ciasto kostka bezowa z adwokatem

KOLACJA
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Grillowa przeplatanka z karczku i boczku
Sałatka chłopska
Kiełbaski smażone
Krupniok
Kapusta kiszona zasmażana
Smalec, ogórki kiszone
Pieczywo
Herbata z cytryną

II DZIEŃ ŚWIĄT

ŚNIADANIE
Kiełbaski zapiekane po węgiersku
Deski serów – ser pleśniowy, ser smażony z kminkiem
Deski wędlin – szynka góralska, salami
Sałatka z makaronu ryżowego z szynką i warzywami
Jajko z kawiorem
Różki szynkowe z sałatką warzywną
Śledzie po hawajsku
Półmiski warzyw świeżych i konserwowych
Pieczywo, masło
Kawa, herbata
Ciasto – babka wiśniowa

OBIAD
Zupa krem serowy z groszkiem
Filet z indyka szpikowany boczkiem i śliwką kalifornijską w sosie własnym
Gałuszki fusate
Surówka wielowarzywna, buraczki
Kawa, kompot
Ciasto – pleśnak

KOLACJA
Szaszłyk z warzywami, ryż
Sos węgierski
Szynka, ser, pomidor, ogórek
Pieczywo, masło
Herbata z cytryną

SYLWESTER

Łosoś po admiralsku
Polędwiczki miodowo-musztardowe
Gałuszki fusate
Surówka tęczowa
Surówka z selerem, porem i jabłkiem
Kawa
Ciasto truflowe z wiśnią
Półmiski wędlin i serów
Sałatka śródziemnomorska
Sałatka imprezowa
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym
Roladki z tortellini
Tymbaliki drobiowe
Śledzie w sosie żurawinowym
Półmiski warzyw świeżych i konserwowych
Patery owoców
Udka na ostro
Ziemniaki
Surówka z kapusty pekińskiej
Barszcz z krokietem mięsno-warzywnym
Szampan (1 na 4 osoby)
Wódka (0,5l na 2 osoby)
Kawa, herbata, sok owocowy
Woda z cytryną i miętą

NOWY ROK

ŚNIADANIE
Żurek + szwedzki stół

OBIAD
Rosół z makaronem
Medalion z indyka z pieczarkami w sosie śmietanowym
Ziemniaki z koperkiem
Buraczki
Kawa, kompot + kołacz ze śliwkami

KOLACJA
Ziemniaki w boczku pieczone podane z pastą twarogowo-szczypiorkową
Karczek wędzony pieczony
Bigos
Kiełbaski, krupniok
Rzodkiew biała na ostro
Smalec, ogórki kiszone
Pieczywo
Herbata z cytryn