DIETY LECZNICZE

Dieta cukrzycowa, lekkostrawna, bogatoresztkowa, wątrobowa, śródziemnomorska, bezglutenowa
DIETY LECZNICZE
    • Dieta cukrzycowa

      /5 posiłków dziennie/ – przygotowana z myślą o osobach cierpiących na cukrzycę.Diety zdrowotne Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i  lipidów we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dieta szczególnie uwzględniająca  kaloryczność i rozkład posiłków w ciągu dnia oraz podstawowe źródła energii, które są najwłaściwsze dla wyrównania metabolicznego cukrzycy.

         Przykładowy jadłospis: Dieta Cukrzycowa

    • Dieta lekkostrawna

      /5 posiłków dziennie/ – przygotowana z myślą o osobach cierpiących na zaburzenia jelitowo-żołądkowe. Dieta ma na celu nieobciążanie przewodu pokarmowego pod względem zarówno ilościowym jak i jakościowym, jednocześnie pokrywając zapotrzebowanie kaloryczne oraz niezbędne składniki odżywcze.

          Przykładowy jadłospis: Dieta lekkostrawna

    • Dieta bogatoresztkowa

      /5 posiłków dziennie/ – zwana też wysokobłonnikową, to dieta dla osób cierpiących na zaburzeniach czynności jelit oraz zaparcia. Dieta uwzględnia zwiększoną podaż błonnika i płynów. Znacząco poprawia perystaltykę jelit.

          Przykładowy jadłospis: Dieta bogatoresztkowa

    • Dieta wątrobowa

      /5 posiłków dziennie/ – to dieta lekkostrawna, normokaloryczna, ograniczająca tłuszcze oraz produkty niewskazane przy schorzeniach wątroby, bogata w węglowodany.  Polecana dla osób cierpiących na problemy zarówno wątroby jaki i trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

          Przykładowy jadłospis: Dieta wątrobowa

    • Dieta śródziemnomorska

      5 posiłków dziennie/ – to w pełni zbilansowana dieta, pozwalająca pozbyć się zbędnych kilogramów, jednocześnie dbając o serce i mózg. Dieta obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.

         Przykładowy jadłospis: Dieta śródziemnomorska

    • Dieta bezglutenowa

      /5 posiłków dziennie/ – dieta dla osób które powinny wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające gluten, głownie chorujących na celiakię, alergię, nadwrażliwość lub nietolerancję na gluten, choroby autoimmunologiczne . Dieta opracowana przy udziale Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

           Przykładowy jadłospis: Dieta_bezglutenowa